urnalistul medical Dr. Michael Mosley, la fel ca noi toti, de altfel, nu este un mare fan al practicarii exercitiilor fizice din proprie initiativa si cauta mereu cea mai rapida varianta si eficienta de a se mentine in forma. Si asa a descoperit cateva fapte surprinzatoare despre beneficiile programului HIT(High Intensity Training- Program de intensitate sporita) asupra sanatatii.
Acest program pune la incercare gandirea actuala privind antrenamentul fizic.
Desi nu este un program nou, a intrat in atentie abia de cativa ani, urma a interesului cercetatorilor acordat beneficiilor si impactului pe care acest program il poate avea asupra sanatatii.
A nu se confunda totusi conceptul acestui tip de antrenament cu cel denumit de Arthur Jones tot HIT la inceputul anilor 1970, program practicat acum de culturisti, un program in care lucrezi cu greutati si iti setezi nivelul de performanta prin repetarile aditionale punctului in care simti ca muschii tai nu mai pot suporta inca 2-3 repetari.
Studiile recente cu privire la programul HIT, arata beneficiile unui sprint de 8-10 minute pe o bicicleta de exercitii stationara cu aproximativ un minut de pauza intre sprinturi, efectuat de 3 ori pe saptamana, beneficii ce tin de imbunatatirea conditiei musculare, nivel la care poti ajunge in mod normal cu abia dupa multe ore de pedalat la o bicicleta conventionala.
Profesorul Martin Gibala si echipa sa de cercetatori de la Universitatea McMaster din Ontario, Canada, sustine beneficiile si contributiile aduse sanatatii prin practicarea acestui program, HIT. Acesta spune ca programul HIT are aceleasi beneficii la nivel fizic precum antrenamentul de anduranta obisnuit, doar ca antrenamentul HIT va dura considerabil mai putin, si, surprinzator, implica practicarea de mai putine exercitii, doar ca efortul va fi mai concentrat iar organismul va fi mai focusat pe ce are de facut pentru a dobandi forma fizica dorita!
Tot in cadrul aceluiasi program televizat al BBC, jurnalistul medical Dr. Michael Mosley a testat o forma a programului HIT dezvoltata de un profesor de biologie a imbatranirii celulare la Universitatea Birmingham din Marea Britanie. Varianta profesorului a programului HIT sustine ca exploziile de energie la o intensitate sporita se manifesta la maxim de effort, dar de scurta durata(20 de secunde o data).
Programul este cat se poate de simplu, se poate efectua pe o bicicleta de exercitii standard, dupa cum urmeaza:
1. In primul rand, efectueaza incalzirea musculaturii pret de cateva minute pedaland in ritm normal-lent, apoi incepe sa pedalezi cat poti tu de repede pret de 20 de secunde.
2. Apoi, pedaleaza iar normal-lent pret de cateva minute cat sa simti ca i-ai oferit organismului ragazul necesar, apoi pedaleaza din nou pret de 20 de secunde la intensitate maxima.
3. Apoi, 2 minute de pedalat normal-lent, urmat de o a treia repriza de pedalat la intensitate maxima pret de 20 de secunde.
Si asta este tot! Efectueaza aceasta rutina de 3 ori pe saptamana si vei avea in total 3 minute de pedalat la intensitate maxima si in jur de 6 minute de pedalat normal-lent.
Desigur, rezultatele vor fi diferite de la individ la individ. Conteaza foarte mult stilul alimentar pe care il adopti, sa fie unul sanatos si care sa aduca aportul necesar de nutrimenti organismului, sa ai un stil de viata linistit in care sa respecti cel putin 7-8 ore de somn pe noapte, sa ai o hidratare optima si multi alti factori care te ajuta dar te si incetinesc in cazul in care nu respecti o rutina adecvata.
Urmareste blogul nostru pentru si mai multe informatii interesante si noutati din fitness, nutritie si lifestyle!
Leave a Comment