Oamenii de știință arată că starea de agitare si exaltare a alergătorului și calmul yoghinului au efecte profunde asupra creierului. În plus, activitățile fizice specifice pot modifica semnificativ structura sa în moduri precise. Un val de studii care explorează legăturile neașteptate dintre aptitudinile fizice și psihice apar de la laboratoare. Această cercetare vă poate da impulsul de a deveni mai activ. De asemenea, vă poate ajuta să alegeți cele mai bune modalități de a vă pregăti fizic pentru provocări mentale, cum ar fi examene, interviuri și proiecte creative.

Imbunatați-vă memoria
Partea creierului care răspunde puternic la exercițiile aerobice este hipocampusul. Experimentele controlate la copii, adulți și vârstnici arată că această structură a creierului crește pe măsură ce oamenii ajung la o conditie fizica cat mai buna. Având în vedere că hipocampusul se află în centrul sistemelor de învățare și de memorie ale creierului, această concluzie explică parțial efectele stimulatoare de memorie ale îmbunătățirii capacității cardiovasculare.
Pe lângă îmbunătățirea lentă a “hardware-ului” de memorie, exercițiul fizic poate avea un impact mai rapid asupra formării memoriei. Cercetătorii germani au arătat că mersul pe jos sau ciclismul în timpul învățării, dar nu înainte, a ajutat vocabularul de limbi străine să se mențină. Așa că exersați în timp ce revizuiți. Nu forțați totusi prea tare, totuși: antrenamentele mult prea intense vă pot ridica nivelurile de stres, care vă pot distruge circuitele de memorie.

Îmbunătățiți concentrarea
În afară de a face amintirile mai durabile, exercițiile fizice vă pot ajuta să vă concentrați și să rămâneți focusați. Cele mai bune dovezi științifice provin din testarea copiilor școlari, dar cel mai probabil se aplică tuturor. Lecțiile combinate cu exerciții de aerobic de 20 de minute au îmbunătățit atenția elevilor.
Între timp, un mare studiu controlat, randomizat, în Statele Unite a analizat efectele cursurilor zilnice de după școală pe parcursul unui an școlar. Copiii, desigur, s-au îmbogățit. Mai puțin previzibil, controlul executiv s-a îmbunătățit. Ei au devenit mai abili ignorând distragerile, multitaskingul și menținând și manipulând informații în mintea lor.

Îmbunătățiți-vă creativitatea
Thoreau, Nietzsche și multe alte tipuri creative au susținut că mersul pe jos dă aripi imaginației. Anul trecut, psihologii au dat acest sprijin empiric. Mersul pe jos, fie pe banda de alergare, fie în aer liber, sporeste procesul de gândire divergentă: componenta gîndirii creative, generatoare de idei.
Cu toate acestea, nu a contribuit la gândirea convergentă.

Relevarea declinului cognitiv
Dovezile că menținerea conditiei fizice duce la menținerea unui creier sănătos o dată cu vârsta, sunt deosebit de convingătoare. Cea mai concretă este legătura dintre fitness aerobic și conservarea cognitivă. Antrenamentele nu trebuie să fie extreme: 30-45 de minute de mers pe jos, de trei ori pe săptămână, pot ajuta la îndepărtarea uzurii psihice și la întârzierea apariției demenței. Totuși, merită să te obișnuiești cu exercițiile regulate devreme. Efectele protectoare sunt mai clare înainte ca semnele cognitive ale vârstei să se apară.
Nu este vorba despre inimă și plămâni. Exercițiile de îmbunătățire a echilibrului, coordonării și agilității au avut un impact clar asupra structurii creierului și asupra funcției cognitive a unui grup mare de vârstnici germani. Sesiunile de ridicari de greutati de două ori pe săptămână pot avea un impact neurologic vizibil. Dansul poate fi, de asemenea, un bun restaurator pentru creierul aflat in procesul de imbatranire. Doar o oră de dans pe săptămână, timp de șase luni, a făcut puțin pentru capacitatea aerobică a participanților în vârstă, dar stimularea fizică și socială a sporit bunăstarea lor cognitivă.

De asemenea, este posibil ca exercițiile să stimuleze nașterea de noi neuroni. Până de curând, puțini au crezut că acest lucru se poate întâmpla în creierul uman adult.

Nu stați pe margine
Găsiți ceva ce vă place, apoi incepeti o rutina de antrenament. Bine, hai sa incepem!