11 Sep

Posted By
0 Comment(s)
1878 View(s)
Atat ritmul cardiac cat si presiunea sangvina cresc in momentul in care te antrenezi. Cu timpul, totusi, exercitiile practicate in mod regulat, ca rutina, acestea te vor ajuta sa iti mentii la un nivel benefic pentru sanatatea ta, atat presiunea sangvina cat si ritmul cardiac. Acest lucru se datoreaza faptului ca antrenamentul imbunatateste sanatatea vaselor de sange ale inimii, permitandu-i sistemului tau cardiovascular sa functioneze in mod mai eficient.

Ritmul cardiac in timpul antrenamentului
Cand va aflati in repaus, ritmul cardiac se situeaza in mod normal in intervalul 60-80 batai pe minut, dar poate fi si mai scazut in cazul atletilor antrenati. Dupa ce termini sesiunea de antrenament, ritmul cardic va ramane crescut pret de cateva minute, timp in care te vei recupera dupa efortul depus. De aceea, cu cat te vei afla intr-o forma fizica din ce in ce mai buna, cu atat inima ta va functiona cu un ritm mai benefic pentru a te recupera mai rapid dupa efectuarea efortului fizic.
Ritmul cardiac creste pe masura ce efectuezi exercitii fizice in vederea eliberarii de sange si oxigen in cantitate mai mare pentru a sustine muschii in timpul antrenamentului.
Exercitiile cu intensitate mai ridicata vor avea un efect mai abrupt asupra cresterii ritmului cardiac decat exercitiile cu intensitate moderata. Persoanele care nu obisnuiesc sa se antreneze in mod regulat, au tendinta sa aiba ritmul cardiac crescut in momentul antrenarii decat cei care au deja ca stil de viata, fitness-ul si in genere orice tip de miscare fizica.
Impreuna cu un ritm cardiac marit, forta inimii tale in ceea ce priveste contractiile va creste si ea in timpul antrenamentului fizic, asadar, cu fiecare miscare, va pompa mai mult sange.
Aceasta actiune mareste nivelul presiunii arteriale. Cu toate acestea, vasele de sange care iti sustin muschii se vor dilata sau vor deveni mai mari in timpul exercitiului fizic. Acest lucru va permite cresterea fluxului de sange din jurul muschilor tai fara a pune niciun fel de presiune asupra peretilor vaselor de sange. Asadar, in timp ce presiunea sangvina creste in timpul exercitiilor fizice, este totusi la un nivel mai mic decat ritmul cardiac. La fel ca si ritmul cardiac, fluxul sangvin va reveni la normal dupa scurt timp dupa ce ai terminat efortul fizic.
Efecte pe termen lung asupra ritmului cardiac
Exercitiile nu numai ca intaresc structura musculara, intaresc si muschii inimii si mentin sanatatea peretilor vaselor de sange. Dupa cateva luni de practicare regulata a exercitiilor fizice, rata de repaus a inimii va descreste usor usor, dat fiind faptul ca aceasta a devenit mai puternica si pompeaza sangele intr-un mod mult mai eficient. Rata de repaus a inimii afecteaza in mod direct riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Un studiu efectuat pe mai mult de 29 000 de subiecti(atat femei cat si barbati) a caror rata de repaus a inimii a crescut in decurs a 10 ani, au fost mai predispusi sa moara de o boala cardiovasculara, potrivit raportului JAMA publicat in decembrie 2011.
Efecte pe termen lung asupra presiunii sangvine
Exercitiile practicate in mod regulat au efect de scadere a presiunii arteriale pentru persoanele care au probleme cu hipertensiunea arteriala. Asociatia Americana de Inima recomanda practicarea in mod regulat a exercitiilor fizice pentru a trata hipertensiunea si pentru a preveni bolile de inima si atacul cerebral. Un articol publicat in 2001 releva faptul ca exercitiile de tip aerobic practicate in mod regulat scad nivelul presiunii arteriale la 4 pana la 5% persoanelor care sufera de hipertensiune si la 1 pana la 2% celor care au un flux sangvin normal.
Jurnalul de Psihologie Aplicata a publicat in 2005 un articol in care se arata conexiunea clara dintre practicarea exercitiilor fizice si reducerea presiunii arteriale dupa 12 saptamani de antrenament practicat in mod regulat.Autorii articolului sustin faptul ca atat exercitiile de tip aerobic cat si antrenamentul de forta aduc beneficii.
Imbunatatirea Sanatatii Inimii
Pentru a-ti mentine inima sanatoasa, Asociatia Americana de Inima recomanda practicarea a cel putin 150 de minute de exercitii moderate sau cel putin 75 de minute de exercitii de nivel mai intens/ saptamana. Daca nu sunteti obisnuit cu activitatea fizica, discutati cu un medic de specialitate in vederea inceperii rutinei de antrenament in deplina siguranta si pentru a va seta obiective de fitness realiste.
Dat fiind faptul ca, in general, hipertensiunea este asimptomatica sau nu da semnale vizibile, este foarte important sa verificati in mod constant nivelul presiunii arteriale.
Ai grija de inima ta, practica exercitii fizice in mod regulat, mentine hidratarea la un nivel optim, dormi suficient, iar inima ta va fi fericita!
Leave a Comment