O rutină de fitness  bine creionata include de regula trei stalpi principali:
-cardio (mersul pe jos, ciclism etc.);
-rezistenta (folosind masini, gantere, benzi etc.)
-flexibilitate (stretching, yoga etc.)
Balanta ar trebui considerata al patrulea pilon - o componenta "ne-negociabila" a  fiecarui regim.
De ce?
Echilibrul si proprioceptia sunt legate in mod intrinsec, proprioceptia fiind bucla de feedback intre corp si creier.
Este legatura dintre minte si corp, care va permite creierului sa stie unde  va aflati in spatiu si, prin urmare, modul in care corpul dumneavoastra ar trebui sa reactioneze in diferite situatii de efort fizic. Prin provocarea si pregatirea la nivel de echilibru, va ajustati si proprioceptia.
Aceasta bucla de reactie neurologica proprioceptiva este vitala pentru orice, de la manevre atletice, pana la prevenirea caderii, la imbunatatirea posturii, la prevenirea vatamarilor si la rezistenta musculaturii piciorului.
Prevenirea caderii este esentiala, mai ales pe masura ce imbatranim.
Un studiu publicat in Jurnalul de Obstetrica si Ginecologie din Canada ce a analizat peste 500 de pacienti care au prezentat simptomatologie de sold rupt releva faptul ca acestia au avut cu cel putin un inainte, fracturi.
Dintre pacientii cu fractura de sold cu varsta peste 50 de ani, 20% au decedat, 5% au dezvoltat si a doua fractura, iar 20% au fost institutionalizati. Rezultatele au fost si mai grave pentru cei aflati in ingrijire pe termen lung.
Ca un bonus suplimentar, balanta de antrenament imbunatateste  rezistenta posturii si a picioarelor.
Cu cat echilibrul dvs. este mai bun si, prin urmare, bucla de feedback proprioceptiva, cu atat corpul dumneavoastra este mai capabil sa determine unde va aflati in spatiu fara sa fie necesar sa va aplecati si sa va uitati.
In plus, exercitiile de echilibru, mai ales cand sunt realizate in picioare goale, intaresc muschii intrinseci ai picioarelor.
Imbunatatirea biomecanicii la nivelul membrelor inferioare va reduce riscul de a dezvolta orice si totul, de la dureri de sold si genunchi pana la fascita plantara(inflamatia fasciei sub picior).

Cum incorporati exercitii de echilibru in rutina dvs. de antrenament?
1. Adaugati cateva exercitii de echilibru la incalzirea dumneavoastra.
Exercitiile de mentinere a echilibrului va activeaza comunicarea creier-corp.
Astfel, ele sunt o completare perfecta la orice incalzire. Acestea  va  vor ajuta sa va miscati si sa va imbunatatiti performanta in timpul antrenamentelor.
In sala de antrenament, folositi un  Bosu (acest obiect care arata ca o jumatate de minge) pentru a face urcari, miscari laterale sau chiar miscari din ghemuit si tangentiale cu acestea.
Nu aveti un Bosu?
Stati pe piciorul stang si ridicati genunchiul drept pana la inaltimea soldului.
Tineti apasat timp de cinci secunde. Coborati piciorul, dar nu atingeti solul. Repetati de trei pana la de 10 ori.
Apoi, fara a schimba, tineti piciorul drept in timp ce va rotiti capul cat mentineti genunchiul departat ridicat. Repetati de trei ori. In cele din urma, ridicati piciorul ultima oara si inchideti ochii. Apoi repetati si cu celalalt picior.
2. Instalati un echipament, cum ar fi o minge Bosu, o minge de rezistenta, o rola de spuma sau o placa de echilibrare in setul principal de rezistenta.
Iata câteva idei:
• In loc sa faceti push-up-uri pe podea, puneti-va mainile de o parte si de alta a unui Bosu (parte plata) cu fata în sus. Incercati sa mentineti Bosu stabil in timp ce faceti push-up-urile.
• In loc sa faceti exercitii pentru abdomen(crunch) pe podea, intindeti-va pe o rola de spuma.
Faceți un mini curl. In timp ce realizati aceasta miscare, incercati sa ridicati un picior de pe podea fara a cadea de pe rola.
Un ultim punct-cheie: Daca sunteti intr-o pozitie instabila, impingeti-va corpul, astfel incat sa puteti folosi muschii dvs. pentru a va "indrepta" postura.
Acesta este modul in care corpul dumneavoastra invata cum sa se controleze in ceea ce priveste miscarile.
Da, siguranta este cheia: comparati formarea echilibrului cu ridicarea de  greutati: daca ridicati doua kilograme pentru totdeauna, nu veti fi niciodata mai puternici.
Daca puteti deja sa stati pe un picior cu usurinta, acesta este echivalentul dvs. de a ridica doua kilograme.
Exercitiul de echilibru pe care il puteti face deja nu este un exercitiu de echilibru.
Pentru a va imbunatati echilibrul, trebuie sa lucrati in afara zonei de confort.

Fiti in siguranta, dar provocati-va limitele. Ganditi-va sa progresati treptat.