In era tehnologiei, totul se deruleaza cu rapiditate. Suntem “prinsi” in rutina zilnica de mers la serviciu-acasa, diferite evenimente sociale sau alte angajamente fata de care trebuie sa dam curs.

Hai sa vedem ce putem face pentru a avea o viata echilibrata!
Regasesti mai jos o lista cu posibilitati prin care poti incepe usor usor sa ai un program bine stabilit de antrenament si sa ai o alimentatie sanatoasa. Incepe cu oricare de mai jos o data pe saptamana sau 2/3 zile. Incepand incet, nu brusc si nu pe un timp indelungat de la inceput(inconstient, suntem reticenti la schimbari radicale, asa ca pentru motivarea ta este benefic sa nu fortezi de la bun inceput)

Asadar :
-Mergi la o plimbare de 10 minute sau 5 minute de alergare
-Efectueaza vreme de 10 repetari exercitii cu un kettlebell
-Efectueaza 10 genuflexiuni, apoi 10 flotari
-Bea 1 litru de apa in loc de suc accidulat
-Mananca o salata pe saptamana

Alimentatia inainte de toate. Chiar si inainte de planul de antrenament?
Ei bine, da. Multi oameni, inclusiv eu, cand incepem un plan al unui stil de viata sanatos plecam la drum cu ideea ca trebuie sa punem pe primul loc planul de antrenare, fitness-ul peste alimentatie. Ne “folosim” de exercitiile pe care le efectuam ca o scuza sa putem manca orice ne dorim si mizam pe faptul ca vom arde caloriile in plus, mai tarziu. Desi acest plan nu este unul rau, este de scurta durata.
O dieta sanatoasa combinata cu exercitii fizice efectuate in mod regulat, reprezinta calea spre a urma acel stil de viata sanatos benefic pentru o viata echilibrata, mai degraba decat sa tot incerci sa arzi caloriile acumulate in urma consumului de alimente nesanatoase.
Mancarea, pana la urma, este una dintre constantele din vietile fiecaruia, ceva fara de care nu putem functiona. Cand vei combina alimentatia sanatoasa cu exercitiile fizice, vei remarca imbunatatiri in ceea ce priveste atat fizicul cat si psihicul. Atletii de elita inteleg pe deplin aceasta balanta, si, desi acestia ard peste 2.000 de calorii/antrenament, nu se grabesc sa isi “reincarce bateriile” cu suc, cartofi prajiti si inghetata sau alte alimente nesanatoase.

Incearca sa te ghidezi dupa principiul elaborat de economistul italian Vilfredo Pareto- regula de 80/20
In esenta, daca vei consuma alimente sanatoase in 80% din cazuri, poti sa ai flexibilitate in 20% din cazuri.
Tototdata, diversifica paleta de culori-consuma mai multe tipuri de fructe si legume pentru a iti asterne drumul sigur catre o alimentatie sanatoasa.

Imbratiseaza o rutina!
Noteaza un plan de antrenament pe care ai vrea sa il urmezi pe parcursul unei saptamani si pur si simplu urmeaza-l! Incearca sa observi cand functionezi cel mai bine, cand ai energie si timp suficient, pentru a nu ti se parea o corvoada sa faci miscare. Si pentru a nu avea nicio scuza, hai sa vedem mai jos ce propunere de antrenament avem pentru tine:
Luni- 25 flotari, 25 genuflexiuni, 25 burpees, 25 sarituri pe cutie
Marti- Repeta programul de luni
Miercuri- Mers/alergat timp de 15-30 de minute in functie de conditia fizica a fiecaruia
Joi- Repeta programul de miercuri
Vineri- 25 flotari, 25 genuflexiuni, , 25 burpees, 25 sarituri pe cutie
Sambata-Repeta programul din ziua precedenta sau alege propriul antrenament cardio

Asadar, chiar daca de multe ori avem senzatia ca “nu mai avem timp” si pentru exercitiile fizice sau sa alegem un meniu compus din mancare sanatoasa si ajungem in punctul de a alege alimente nesanatoase dar care au timpi de preparare mai rapizi. Sunt sigura ca si tu ai avut momente de acest fel! :) E de inteles, pe de o parte, insa, aici intervine “chichita”. Fiecare dintre noi poate urma un stil de viata sanatos cu fara prea mari eforturi, doar cu un mic imbold adus atunci cand e necesar.